Noże są nieodłącznym elementem życia już od setek lat. Dawniej służyły głównie do polowań oraz były skutecznym narzędziem codziennego użytku. Obecnie znajdują się na wyposażeniu każdej kuchni i nie sposób się bez nich obejść nawet podczas przygotowywania najprostszych dań. Mistrzowie kuchni posiadają ich całe zestawy, dzięki czemu praca w kuchni jest jeszcze łatwiejsza i przyjemniejsza. Jakie są najpopularniejsze rodzaje noży oraz ich przeznaczenie?
Najpopularniejsze rodzaje noży
Najczęściej używanym nożem w kuchni jest ten do pieczywa. Wyróżnia się długim, wyposażonym w ząbki ostrzem. Jest idealny do krojenia chleba, ponieważ pozwala na przecięcie chrupiącej skórki, a jednocześnie nie zgniata go i nie szarpie. Kolejną propozycją, która znajduje się niemal w każdym domu, jest nóż do smarowania – jego charakterystyczną cechą jest zaokrąglony czubek oraz szerokie ostrze, dzięki któremu z łatwością można rozprowadzać masło czy marmoladę na kromce chleba. Może on przybierać formę szpatułki lub ostrzejszego noża śniadaniowego. Niezbędnym narzędziem w kuchni każdego kucharza jest tzw. nóż szefa kuchni. To wyjątkowo uniwersalny oraz praktyczny gadżet. Wyróżnia się długim ostrzem – około 20 – 25 cm, które zwęża się w kierunku wierzchołka. Jego ergonomiczny kształt sprawia, że idealnie sprawdza się do przenoszenia jedzenia z deski na patelnie oraz służy do krojenia i szatkowania większości składników w kuchni. Specjalnym wyglądem wyróżniają się również noże do wędlin – posiadają wąskie i długie ostrze, dzięki czemu różnego rodzaju szynki są pokrojone na cienkie paski i nie mają postrzępionych brzegów. Do innych rodzajów noży, które są bardziej lub mniej popularne w polskich domach może zaliczyć również noże do:
- sera
- filetowania ryb
- pizzy
- oraz ziół.
Najostrzejsze noże świata
Oprócz tradycyjnych noży do użytku codziennego, wyróżnić można gadżety dość nietypowe, które wyróżniają się unikalnym wyglądem oraz właściwościami. Najostrzejsze noże świata są produkowane ze specjalnego rodzaju stali, a swoją ostrość zawdzięczają technice kucia i rolowania. Najczęściej są to bardzo luksusowe propozycje, których rękojeść wykonana jest z najwyższej klasy drewna. Ponadto są idealnie wyważone, dzięki czemu praca nimi jest prawdziwą przyjemnością. Dobrą opinią cieszą się szczególnie noże japońskie, tworzone na wzór mieczy Samurajów – są niezawodne i wręcz nieśmiertelne. Chętnie wybierane bywają również noże niemieckie, o wybitnie wytrzymałych ostrzach oraz rękojeści z drewna oliwnego.